måndag 24 augusti 2009

Monotypier

Jag har fortsatt arbeta med Goliat. För att få lite nya infall har jag tagit hjälp av slumpen.
Det var inte helt och hållet slumpen som styrde. Jag arbetade med en enkel tryckteknik; jag målade den enkla figuren med akrylfärg på en glasruta. Det momentet styrde jag helt och hållet själv. Jag valde vilka färger och vilka former bilden skulle bestå av. Sedan tryckte jag ett papper mot glaset och lät slumpen avsluta arbetet. Jag visar några av resultaten här.
Hur jag ska använda de här bilderna vet jag inte än, men jag fick syn på två saker, dels de blå ränderna och dels hur viktigt den "sträckta armen" som går diagonalt i bild 2 och 3 är.

Goliat

Den här bilden förställer från början två goda vänner till mig, men när jag hade gjort bilden tänkte jag mest på David och Goliat. Bilden kunde inte heta David även om det mest är han som syns eftersom barnet heter något annat. Goliat blev ett öppnare namn på bilden.
Jag har tecknat bliden med färgkritor på akvarellpapper och sedan löst upp och penslat ut färgen med terpentin. Det blir fina ytor, lite akvarellikt. Terpentin luktar så gott - och man blir snabbt yr. Jag använder det bara utomhus och korta stunder. Det bästa med tekniken är att färgen stannar kvar på exakt den yta där jag har satt den, men ändå är levande.