söndag 12 september 2010

Lite skryt

Idag hade Expressens söndagsbilaga en liten intervju med Annika Lantz*. 
Hon råkar äga en av mina målningar. I artikeln nämner hon att hon "gillar stämningen, färgerna och närvaron" i bilden, som heter "Baren". Det gläder mig. Jag är stolt över att få hänga hemma hos henne, Sveriges vassaste kvinna i radio. 


Inför artikeln blev jag kontaktad av en journalist. Han ville gå in på min hemsida och "kopiera" bilden därifrån för att "ha den i en artikel om Annika Lantz". Jag blev både stolt och rädd. Tanken på att han kunde ha gjort det utan att fråga och använt den i vilket sammanhang som helst skrämmer mig. Å andra sidan måste det väl alltid vara bättre att synas än att inte synas. 
Jag har svårt att tänka mig ett sammanhang där någon av mina bilder skulle uppfattas som att den vill säga något helt annat än jag vill, så länge som den är just min bild utan ändringar. Det är naturligtvis viktigt att vara medveten om att det man publicerar på nätet aldrig kommer att kunna raderas. Det enda effektiva är att inte visa det man inte kan stå för.


*)Artikeln om Annika Lantz är av det allra försiktigaste slaget, nästan lam. Det vore ännu roligare att få illustrera hennes radioprogram, men då måste jag nog vässa pennan lite.