onsdag 11 augusti 2010

Skulpturer

Efter att ha sett Lena Cronqvists skulpturer i Karlstad har jag förtjust tittat extra mycket på skulpturer i offentliga miljöer. Allt är inte bra. En del är mycket, mycket bra. 
Liss Eriksson (tryck här*)pratade om hur viktigt rummet där skulpturen står är. Det är inte bara figuren som är utsmyckning. Verket är hela luftrummet runt skulpturen och relationen mellan skulptur och rum; var i "rummet"står skulpturen, hur stor del av rummet upptar den? När man stöter på någon av hans fina skulpturer känner man oftast det där väldigt tydligt. 
Jag har andra förväntningar på offentliga skulpturer också. Jag tycker att det är viktigt att de tål (oändligt mycket) beröring. Jag vill att skulpturen ska uttrycka något. Jag vill att den ska sätta igång någon tanke hos mig. 
Optimistorkestern (tryck här*)av Yngve Lundell finns på Södergatan mitt i Malmö. Den marscherar fram bland alla gående. Jag ler alltid när jag möter orkestern. Figurerna är inte så vackra, men jag hör att de spelar och jag ser att de är på väg framåt. De håller sig på en rad så att andra gående kan passera utan problem. De är i någon slags mänsklig storlek. 
I Åmål hittade jag några fula fiskar som hoppar upp ur vattnet i en fontän. De är lekfulla. De lever i vattnet som duschar över dem. Att placera fiskarna i vatten är naturligtvis en bra idé. De rör sig åt lite olika håll. De ser ut att vara på väg att hoppa från fontänen ut i kanalen en bit bort.
I Höllviken står en serie skulpturer längs stranden. Det är en fin tanke - något att titta på när man cyklar eller rider förbi. När jag ser dem på långt håll hoppas jag att få se figurer som står i stark vind från havet. Jag hoppas på att få en berättelse att promenera till. Så kommer jag fram och finner... balettdansöser. 
De är dessutom poserande balettdansöser. De känner inte av det enorma rummet runt dem. De känner inte av vinden. 
Skulpturerna är inte så bra, men vilken underbar plats att ställa skulpturer på.


*)Jag har lagt in några länkar till Googles bilder eftersom jag inte har några egna bilder, tryck på namnen för en liten bildsammanfattning.