torsdag 12 augusti 2010

Skulpturer 2

Efter att ha varit lite kritisk i förra inlägget vill jag bara vara positiv idag. 
Jag har sett 2010 års skulpturpark på Marsvinsholms slott. Här är mina absoluta favoriter:

Tjejen av Ingemar Lolo Andersson

Tjejen ligger och slappar mitt på gräsmattan. Hon är en granitskulptur i fem delar. Varje del är vacker på sitt sätt. Delarna liknar egentligen inte alls kroppsdelar, men som de är sammanfogade bildar de en kropp i vila. Hon är hur tuff som helst. Hon är vacker.


Vägskäl av Klas Sundkvist
Det har ramlat ner fem gamla Volvobilar från himlen. De föll med sådan kraft att motorhuvarna sjönk djupt ner i gräsmattan. Nu står de där med evigt blottade underreden. Att närma sig dem är som att närma sig spåren av en fantastisk händelse - spåren av ett underverk. Verket ger mig en sakral känsla. 


Big cloned French Bulldog av William Sweetlove


Den stora klonade Franska bulldogen av röd glasfiber lyser på långt håll genom grönskan i parken. Han står och vaktar allén så att ingen går in i den. Vi börjar genast prata om hunden med ögon stora som kvarnhjul i Elddonet och Bakervilles hund. När vi kommer nära förstår jag att det är en dvärghund i skala 8:1. Det är en snäll liten hund. Den skarpa röda färgen träder fram onaturlig mot all natur runt om. 

Med utgångspunkt i mina krav i förra inlägget är de här verken bra.
Jag tycker att alla de här skulpturerna har ett rum runt sig. Hunden fyller en stor del av höjden och bredden på allén runt honom. Hela alléns längd blir hundens rum, där ingen går in från något håll. Tjejen ockuperar ogenerat en stor gräsmatta, där andra skulpturer inte göre sig besvär. 
Att de här verken sätter igång mina tankar har jag redan visat. 
På punkten att skulpturerna ska tåla beröring är jag osäker. Jag tror inte att någon av skulpturerna skulle klara en lördagsnatt i t.ex Sunne. Glasfiber, mindre stenblock och uppstagade bilar tål nog inte vad som helst. Däremot vore det fantastiskt att se bilarna falla sönder under en tioårsperiod i en rondell. 
Åk gärna till Marsvinsholms skulpturpark och hitta egna favoriter.