måndag 1 mars 2010

Viskleken - ett bildexperiment

Har du lekt viskleken? Jag lekte den ofta när jag var liten. Jag har provat några gånger som vuxen också.

Vi sitter i en rad. Ettan i raden viskar en mening till Tvåan i raden. Tvåan viskar det hon uppfattar till Trean i raden. Trean viskar det han uppfattar till Fyran. Så fortsätter det till den tjugosjunde och sista i raden. Tjugosjuan säger vad hon uppfattade högt. Det är roligt att höra vad det blev och jämföra med vad man själv hörde.

Egentligen säger Tjugosjuan inte bara vad hon uppfattade utan den mening Tjugosjuan trodde sig höra. Tjugosjuan gör en tolkning av vad Tjugosexan sa. Det gjorde nog Tolvan och Femman och Tvåan i raden också.

Jag har alltid velat höra a l l t som viskas i viskleken, men efter viskleken blir det bara ett sorl av alla ljud som alla har hört blandat.

Jag kom på att det kanske går bättre att göra med bilder.

Jag har samlat ihop drygt 20 nyfikna aktiva bildkonstnärer i ett projekt som jag kallar "Viskleken - ett bildexperiment". Nu skickar vi bilder till varandra. Jag har nyss haft en rolig tid när jag har gjort min tolkning och skickat den vidare. Så småningom kommer vi att ställa ut alla bilderna tillsammans så att vi får se kedjan av tolkningar.

Precis som i vanliga viskleken är det mycket hemligt vad de andra viskar.

Därför visar jag helt andra bilder till den här texten.