tisdag 2 februari 2010

Konst eller...?

Det pågår som alltid diskussioner om vad som är konst.
Det verkar ofta stå mellan "vad som är bra" och "vad folk vill ha".
De som tillhör kategorin "vad folk vill ha" får nog utstå mer elak kritik än andra. Maria Westerberg gör figurer av pinnar. Marias figurer är populära. Hon har skrivit en bok om dem. Boken säljer bra. Hon ska ställa ut på Värmlands museum.
-Jaha, tänker jag. Jag gjorde figurer av pinnar med barnen på dagis också. Jag är skeptisk. När jag tittar på figurerna på hemsidan blir jag förvånad över deras starka uttryck. De är fina. Jag kan förstå att man blir fascinerad av dem. Eftersom många gillar hennes figurer är det självklart att många ska få se dem på Värmlands museum.
Även de som hör till "vad som är bra", som Anna Odell ("hon på Liljeholmsbron") får elak kritik. De får också respekt av en del.
För mig är bra bilder bilder som får mig att reagera, att titta igen, att börja tänka eller fantisera. Ibland kan jag se 1000 bilder utan att det händer. Ibland ser jag något som får mig att reagera i flera bilder efter varandra. Vad jag reagerar på varierar. Det jag reagerar på kan vara allt från ett budskap till ett sätt att göra bild på. Bilderna som är bra kan vara foton, målningar, skulpturer eller filmer. Om bilderna är konst eller ej är mindre intressant.
Under den tid jag har producerat bilder har jag märkt att "vad folk vill ha" ofta är det snälla. Positiva och glada bilder är mer populära än tunga.
Ingen har varit intresserad av den här bilden. Jag tycker att den är en av mina mest uttrycksfulla.
Flyger, 2009
Det här är den bild jag har fått flest positiva reaktioner på i min bildproduktion.
Pernilla Hansson, 2009
Är något av det konst? Jag vet inte.
Nu undrar jag:
Du är tvungen att ha ett av följande verk hemma
Vilket verk väljer du?