måndag 7 februari 2011

Bilder och ord

Jag lyssnar ofta på radio. När det gäller nyheter får jag nästan allt via radio och några enstaka nyheter, mest lokala via tidningar. Att jag inte ser på nyheterna på TV beror nog mest på att jag blir rastlös när jag sitter där och ska se bilder samtidigt som jag ska lyssna. Radion är bäst. Jag kan göra andra saker medan jag lyssnar. Det skärper till och med min förmåga att ta in informationen. 


Jag har följt upproret i Egypten via radio. 
Bland journalisterna som rapporterar finns en som är klart bäst. Cecilia Uddén. Hon pratar flytande arabiska och kan prata med "mannen på gatan". 
Hon får mig att tro att hon alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle. 
När hon beskriver situationen på Tahrirtorget tar hon med små detaljer, som "en liten flicka i rosa klänning som äter någon slags efterrätt ur en plastmugg"eller "några äldre män som har hittat en gräsplätt där de äter Kentucky fried chicken och vilar ut". Hon berättar att hon "inte har sett en enda bil på bron som går över torget på hela dagen...eller vänta...nu kommer faktiskt en ensam bil." 
Jag tror att jag ser det hon säger. Jag lyssnar på varje ord hon berättar. Det är så levande. 


Lånat från CBS hemsida


Och ändå - En bild säger mer än tusen ord; en kväll tittade jag på Aktuellt. Jag häpnade över hur Tahrirtorget ser ut i verkligheten. Cecilia Uddén hade inte fått mig att tänka mig torget så enormt stort. Det finns så ofattbart många människor där. Många av människorna är så unga. De är så lika svenska ungdomar. 
Bilderna på kameler med ryttare som tränger sig in bland människorna blir absurda. Det är som att olika tider möts i bilden. 


Lånat från Aljazeeras blog
Vi har så stora möjligheter att få bilder av det som händer. Det är bara viktigt att kolla vem som bestämmer vilka bilder vi får se.