onsdag 4 september 2013

Kerry Lemons skyltfönster på Harvey Nichols

Jag gick på trottoaren ganska nära förbi skyltfönstret på Harvey Nichols i Edinburgh. Jag tittade inte så noga på kläderna i fönstret. Det var kväll. Gatan var mörk. Det lyste starkt i skyltfönstret. Det var någon som hade ritat på skyltfönstret. Jag var tvungen att ta många steg bakåt för att förstå vad jag såg. Det var alltså en RÄV som var tecknad i svart över tre skyltfönster. Här och där bakom räven kunde man se kläder och saker, men räven var helt dominerande. Underbart!
Skärmdump från Kerry Lemons hemsida. Besök den genast.
När jag stod där, på andra sidan gatan såg jag att det fanns andra tecknade djur som bredde ut sig över alla fönster på varuhuset. Det var snälla djur, men med mycket svärta och mystik. De fungerade så bra tillsammans med den mörka fasaden. 
Jag har gjort en del efterforskningar och fått veta att teckningarna är gjorda av en illustratör och konstnär som heter Kerry Lemon. Just de här teckningarna gjorde hon ursprungligen för Harvey Nichols varuhus Knightsbridge i Londons modevecka 2012(TRYCK). 
Som jag förstår det har hon tecknat de här bilderna och fått dem utskrivna, utskurna och monterade på glaset. Hon har alltså inte ritat hela räven på fönstret. Däremot ritar hon till detaljer med pensel direkt på fönstret. Jag länkar till hennes blogg(TRYCK)där hon berättar om sin arbetsprocess. Jag tycker att hon har gjort ett makalöst bra jobb.                  
När jag letade efter Kerry Lemons namn på Harvey Nichols hemsida insåg jag att de har gjort flera samarbeten med konstnärer som låter sina bilder möta Harvey Nichols varor i skyltfönstren. Ett annat exempel är Andrew Salgados ansikten(TRYCK och se gärna filmen).        
Nu undrar jag mest om inte det här borde utvecklas i Sunne också. Så vitt jag kan se mår både konsten och varorna bra i mötet.