måndag 13 september 2010

Ett Stockholmsbesök - del 1

Häromdagen besökte jag Stockholm av tre goda skäl. Jag ville träffa en orörlig, gravid kompis. Jag ville träffa Titti Hammarling, live, för första gången. Jag ville gå på ett seminarium om 3D och CGI (Computer-generated-imagery), som arrangerades av KRO/KIF, SFF och Svenska Tecknare.

Det blir ju aldrig precis som jag har tänkt. Därför kommer min första del att handla om HUNGER, Jens Assurs utställning på Kulturhuset. "Hunger" är också fem böcker som har skickats till olika makthavare under våren. Utställningen pågår t.o.m 26 september. Den är väl värd ett besök.
Jag brukar gilla det Jens Assur gör. Hunger på Kulturhuset fick mig att tänka dels på det Jens Assur ville att jag skulle tänka på, dels på hans utställning på Kulturhuset.
Texterna som finns här och där bland bilderna talar om vårt sätt att leva. Det handlar om en icke hållbar utveckling med överkonsumtion på alla sätt. Texterna är mycket bra. Mycket fastnar. Sverker Sörlin beskriver Bollnäs så att det gör ont i hjärtat. Jens Assur berättar om det dubbla i att vara djupt medveten om att han konsumerar mer än vad han borde kunna göra samtidigt som han vill konsumera precis så mycket som han gör. Någon skriver också om hur muffinsen bara blir större. Någon frågar sig om bilen har blivit ett rullande fängelse. Det är så klokt och så tänkvärt.

Ibland så tänker jag på Jens Assur, digitalt foto, 2010
Bilderna är otroligt snygga. De är jättestora. Det behövs ett mycket stort rum för att kunna visa dem. Jens Assur har varit runt i världen och fotat snygga bilder av avloppsrör, vägbyggen, högar av kakburkar och sopor. De är härliga att se på. Se bilder som finns i utställningen på Jens Assurs hemsida(tryck!).

Men. Var finns kopplingen mellan bilderna och texten? Efteråt känns det som två helt separata verk. Jag längtar efter bilder med samma skärpa som texterna. Kanske är bilderna ett sätt att lura dit mig och lura mig att läsa? Kanske var det en coffeetable-bok med ovanligt intressanta texter, som jag var inne i.