tisdag 2 november 2010

Visa eller inte visa?

Ska man visa de bilder man håller på med på nätet? 
Jag har diskuterat det med andra konstnärer och mest fått argument mot att visa. Det här är de två vanligaste:
1. "Tänk om någon skriver ut din bild i Gicléprint(utskrift av hög kvalité) och sätter upp på väggen utan att betala för den!"
2. "Dina bilder finns kvar på nätet i alla tider, oavsett om du tar bort dem. Tänk om någon googlar ditt namn och får se dåliga bilder som du har gjort."
3. "Om du visar dina bilder på nätet innan du har ställt ut dem har du inget att visa."


Själv tänker jag inte så. 
Tänk om någon skriver ut och har min bild på väggen. Det är ju roligt. Det är i och för sig inte tillåtet att göra så, kom ihåg det. 
Jag kan inte föreställa mig en framtid där jag inte kan stå för mina bilder alls. Jag lägger ut så många bilder att det kommer upp en blandning av allt jag har gjort. De flesta träffarna på "Lotta Appelquist" är inte heller mina bilder.  Jag kanske inte gillar samma bilder som betraktaren heller. Kanske tycker betraktaren om något som jag inte tycker är bra nu.
Trycker man på någon av mina bilder på Googles träffsida hamnar man här, på bloggen, i det inlägg där jag skriver om bilden. För mig blir det ett sätt att synas.
Jag ser utställningen som ett av många sätt att visa mina bilder. Att se en bild "i verkligheten" är naturligtvis en speciell upplevelse. Färgerna kan vara olika i olika ljus. Storleken på bilden spelar roll för vilket intryck man får. Sättet att placera bilderna i förhållande till varandra ger en ytterligare dimension. Jag tänker mig att arbetsprocessen, som jag visar på bloggen, fram till färdig bild kan ge bilden en annan dimension. 
Jag visar de bilder jag arbetar med för att få feedback, reaktioner, synpunkter, nya infall. Att göra bilder som jag gör är ett jobb helt utan kollegor och bollplank. 
Det är oerhört värdefullt att få kommentarerna här. Tack för alla kommentarer jag får!