fredag 30 december 2011

Louisiana i mitt hjärta


Glömde kolla vem som har gjort dem.
Louisiana är en av de bästa platser jag vet. Byggnaderna. Parken och naturen. Möjligheten att gå in och ut. Lugnet. Alla fantastiska utställningar jag har sett. Alla konstnärskap jag har fått möta. 
Den här gången tittar jag först hastigt på en utställning med Klee och Kobragruppen. Utställningen är rörig och bilderna rätt intetsägande.
Utställningen med Ai Weiweis konst är däremot hisnande. Jag kände inte till hans konst, bara hur ha har behandlats i Kina, innan. 
Nu får jag se och till och med gå in i ett av hans verk. 
Det är underligt och härligt att stå bland de enorma träden. Träden är konstruerade av bitar av döda träd. Skarvarna och sammanfogningarna av träbitarna syns tydligt. Jag tror att jag kan kalla dem "metaträd". 


"Trees" av Ai Weiwei

Damen på bilden var indignerad över
skylten "Klättra inte i träden".
"Forever" består av 42 delvis sönderplockade och hopsvetsade cyklar. Alla är en del av konstruktionen. Skulle man ta loss en skulle förmodligen alla falla. Fritt fram för liknelser.


"Forever", Ai Weiwei
Se gärna samtalet med Ai Weiwei som ligger på Louisianas hemsida. 


Fountain of light, Ai Weiwei
I parken står hans glittriga version av Tatlins torn.  
Jag gillar Ai Weiweis referenser till andra konstnärer och hans tydliga politiska ställningstaganden, men mest gillar jag att Louisiana ger mig tid att tänka klart.


Något fint av Henry Moore

Jag köper en kopp kaffe och tar med mig ut i solen. Utan jacka. Det är vindstilla.