torsdag 22 april 2010

Om titlar

Mina kompisar Hans och Titti har bloggat om titlar på bilder. Tryck på deras namn för att komma till deras texter. Jag gillar framför allt tanken om syltetiketterna.

Jag brukar nog alltid börja med bildidén. Jag börjar göra den. Den blir inte precis som jag hade tänkt. Sedan dyker det upp något eller några ord som snurrar runt i huvudet och passar bättre och bättre ihop med bilden. Egentligen är det kanske en bildtext - en text som kommenterar bilden. De senaste veckorna har texterna tagit sig in i bilderna. De har blivit långa. De lägger till en dimension, som inte bilden i sig ger. De texterna är alltså inte titlar.

För mig är titlar främst ett verktyg för att hålla ordning på bilderna. En komisk detalj; på min hemsida var det länge omöjligt att skriva å, ä , ö. Därför döpte jag om bilderna till ord som inte innehåller de bokstäverna. "Talleskär" fick t.ex bli "Orrholmen".

Ju färre tankar jag har om bildens budskap, desto konkretare blir namnet på bilden. Namnet blir som ett slags innehållsförteckning. Det gäller framför allt natur/landskapsbilder, som för mig saknar djupare mening får därför oftast konkreta namn, som "Sippor" eller "Bron". 

Dagens bilder sammanfattar inte dagens arbete, men väl det strömavbrott som hindrade mig från att fotografera det jag gjorde.