söndag 28 mars 2010

"den kumulativa effekten"

Vi ser Niklas Engvalls utställning, "den kumulativa effekten" på Rackstadsmuséet i Arvika.
Det är dels några stora foton , dels en serie oljemålningar, dels en installation.
Fotografierna visar tomma platser utomhus. Det är riktiga mellanrum i våra stadmiljöner. Jag kommer på mig själv med att sakna skräpet som brukar ligga på sådana platser. Det är helt tomt. Installationen förstärker motiven på fotografierna.
Oljemålningarna (tryck HÄR) föreställer interiörer i någon slags offentliga miljöer. De flesta rummen är tömda på möbler. På någon bild dröjer sig ett pingisbord eller en OH-projektor kvar. Annars verkar lokalerna övergivna.
Niklas bilder visar platser, som saknar själ. Det är inte charmigt, bedagat och utslitet. Det är tomt - utan själ eller syfte.
Niklas förklarar att han har målat av bilder av interiörer i annonser från mäklare. Det är offentliga miljöer i tiden mellan två olika verksamheter, i den tid då man inte vet vad eller ens om något nytt ska komma. Han berättar om nedmontering av välfärden.
Mitt foto, som innehåller mer spår av liv
Det är intressant att se en utställning där konstnären har så mycket budskap med sina bilder och lyckas föra över känslan utan att skriva mig på näsan alls. Om jag inte hade träffat Niklas på utställningen hade jag gått hem med känslan, men utan budskapet i form av ord.
Stort och lyckat.