söndag 30 september 2012

Liss Eriksson - och rondellkonst i Sunne

På bakgården till Stadshuset i Karlstad hittade jag den här underbara skulpturen.

Mater Madre, Liss Eriksson
Som så ofta när jag hittar en underbar skulptur är det Liss Eriksson(bildgoogla!) som har gjort den.
Den heter Mater Madre. Hon sitter och ammar mitt på en liten, oftast skuggig gräsmatta.
Jag har gått runt henne många varv för att se alla hennes sidor. Jag tror nästan att hon rör sig, så väl skulpterad är hon.Hon är ganska liten, kanske 75% av en verklig storlek. Hon sitter på sin pall på ett podie som gör att hon hamnar med sitt huvud ungefär i ögonhöjd på mig. Hon sitter där, helt fokuserad på sitt lilla barn och bryr sig inte om att möta oss som passerar med blicken. Hon ger platsen ro.


Jag har hört berättelser om hur noga Liss var med att anpassa skulpturen till rummet där den skulle stå. Han tog hänsyn till rummets form och proportioner. I det här fallet är rummet ganska högt, trångt och rörigt med många former som äter sig in i det. Han sökte den rätta punkten och den rätta formen i rummet. Han träffade väldigt ofta rätt. Det tog tid. Det krävdes stor kunskap och erfarenhet.

I Sunne där jag bor har vi precis fått en rondell. Nu ber kommunen allmänheten komma med förslag på hur rondellen ska dekoreras. Många jobbar redan entusiastiskt med sina förslag.
Jag hoppas att någon med Liss känsla för rummet ska blanda sig i leken och ge ett profesionellt förslag. Men det kanske kostar pengar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar